Fantastiske forbedringer i Bilbransjens arbeidsmiljø!

Da “Arbeidsmedisin” startet opp på Universitetet for 20 år siden, var det stort fokus på skadeeffekter av løsemidler. En yrkesgruppe som var særlig utsatt var billakkerere. De sprøytet løsemiddelholdig lakk på bilene, og på denne måten ble lakken finfordelt i lufta, og den kunne lett gå ned i luftveiene.
Vi hadde på denne tiden blitt klar over at organiske løsemidler kan gi skader i nervesystemet. Mange fikk slike skader som arbeidet med billakkering. Bilbransjen forsto alvoret, og forebyggende tiltak ble iverksatt. Resultatet er at mange bil- lakkeringsverksteder i dag har meget gode arbeidsforhold, der eksponeringen for organiske løsemidler er minimal. Vi tror billakkering foregår trygt med lite løsemiddeleksponering de fleste steder. Eller hvordan står det til – er det like bra over alt? Har du noen mening om det?

http://www.arbeidstilsynet.no/brosjyre.html?tid=78718:

http://amv.legehandboka.no/arbeidsrelaterte-sykdommer/e-sykdommer-i-nervesystemet/losemiddelskade-toksisk-encephalopati-964.html

Moen, BE; Kyvik, KR.Løsemiddelskader i nervesystemet. Tidsskrift for Den Norske Lægeforening.118: 721-726 1998.

 Bråtveit M, Hollund BE, Moen BE. Reduced exposure to organic solvents by use of water-based paint systems in car repair shops.Int Arch Occup Environ Health. 2004 Jan;77(1):31-8.

 

http://www.rustograate.no/

2 kommentarer tilFantastiske forbedringer i Bilbransjens arbeidsmiljø!

  • Bente

    Gruppen vår fikk sendetid i NRK «Førkveld» i går, 13/9, for å fortelle om dette. Det var morsomt å vise at Bilbransjen har hatt suksess med forebyggende arbeid for å unngå løsemiddelskader fra å oppstå! Gratulerer til denne bransjen!
    Bente

  • Anonym

    Dette var svært interessant.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.