Eksplosjonen i Sløvåg – ny befolkningsundersøkelse snart

Eksplosjonen

Den 24.mai 2007 eksploderte to tanker ved Vest Tank sitt anlegg i Sløvåg i Gulen Kommune. Eksplosjonen førte til en kraftig brann og en svart røyksky la seg over et stort område i Gulen og Masfjorden kommuner. Tankene inneholdt petroleumsprodukter, deriblant svovelholdige produkter etter avsvovling av slike. Senere ble det rapportert sterk lukt i miljøet rundt anlegget, og arbeidstakere i Sløvåg og beboere i Gulen og Masfjorden kommuner fikk forskjellige plager som hoste, kvalme og sår hals. I juli 2008 ble Helse Bergen bedt om å gjennomføre en undersøkelse av befolkningen. Dette ble utført som et samarbeid mellom Helse Bergen og Arbeids- og miljømedisin ved Universitetet i Bergen. Fra november 2008 til april 2009 ble over 1000 personer fra Masfjorden og Gulen invitert til å delta i en helseundersøkelse med fokus på reaksjoner etter eksplosjonen ved Vest Tank. En rapport fra undersøkelsen foreligger, se lenke under. Den viste at de som bodde nær eksplosjonsområdet hadde en del plager fra slimhinner og luftveiene, samt symptomer på stress – mer enn de som bor lengre unna. Det planlegges flere undersøkelser av befolkningen for å følge dem opp over tid.  Vi vil utføre en spørreundersøkelse av befolkningen nå i høst, 2010.  Det er viktig at så mange som mulig svarer på denne, slik at vi kan vurdere om plagene befolkningen hadde er blitt borte eller ikke.

Hilsen Bjørg Eli Hollund (Yrkesmedisinsk avdeling, Helse Bergen) og Bente E. Moen (Arbeids- og miljømedisin, UiB)

Lenker:

https://www.uib.no/fg/arbmiljo/artikler/2010/09/etter-eksplosjonen-i-gulen

Klikker du på denne lenken eller lenken under kommer du til et sted der du kan laste ned rapporten fra undersøkelsen i 2008/2009:

https://www.uib.no/fg/arbmiljo/artikler/2010/09/rapporter-2

Comments are closed.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.