Ser du godt nok? Om kontrastsyn

Hvem kunstneren er på maleriet over til venstre, vet jeg ikke, men det er grunn til å tro at han ikke ser så veldig bra. Bildet har flere likheter med den synsreduksjonen vi kan se hos en skipsfører som ble undersøkt etter et navigasjonsuhell. De to bildene til høyre, med havmotiv viser hvordan dette kan arte seg. Bildet helt til høyre viser skipsførerens oppfattelse, mens bildet i midten er slik folk med normalt godt syn ser.

Har synsreduksjonen betydning og hvordan skal vi påvise den? Synet blir vanligvis undersøkt ved hjelp av Snellens tavle. Metoden ble utviklet av den hollandske øyelegen Herman Snellen i 1862. Snellens tavle fungerer i utgangspunktet bra til en initial vurdering av synet, men er ikke tilfredsstillende i alle henseender. Snellens tavle skal leses i godt lys og gir en god metode for å ta ut riktige briller, men den måler ikke hvordan synet fungerer ved mindre optimale forhold, som ved mørke, tåke eller sterkt motlys. Den måler skarpsyn, men i liten grad synsfunskjon.

Vi har andre metoder å vurdere synsfunksjon på enn ved bruk av Snellens tavle og bestemmelse av skarpsyn. En metode er bestemmelse av kontrastsensitivitet.  Skal vi kunne se et objekt er vi avhengig av at det foreligger en relativ forskjell i farge og lysintensitet mellom objektet og bakgrunnen, dette kan med en fellesbetegnelse kalles kontrast. Forskjellene kan beskrives matematisk, og synet kan undersøkes i forhold til dette.  Det er utviklet flere ulike modeller for å teste kontrastsyn, både i godt lys og i mørke. En metode er beskrevet av Dr Ginsberg og inkludere kontrastsensitivitetsundersøkelse for flere ulike frekvensområder. Metoden vi benytter kan lettest forstås ved å tenke på metoden vi benytter for å undersøke hørselen: Ved en hørselstest (audiometertest) eksponeres vi for en rekke lyder av ulik frekvens og høreterskelen for hver enkelt frekvens bestemmes.  Vi kan på denne måten bestemme om det foreligger et eventuelt tap i det lavfrekvente bassområdet eller i det høyfrekvente diskantområdet. Vi vet noe om konsekvensen ved høretap for de ulike diskantområdene, og selektere personellet i forhold til dette. Ingen vil si noe om hørselsfunksjon uten ett fullverdig audiogram. – Når det gjelder synsfunksjon er det nettopp dette vi gjør ved bruk av Snellens tavle. Mens Ginsbergs metode undersøker synet på alle frekvensområder undersøker Snellens tavle kun synet i et frekvensområde.

Vi gjennomfører for tiden en vurdering av kontrastsyn som en metode for synsundersøkelse av personell som har spesielle krav til synsfunksjon. Vi tror det kan være nyttig å finne ut om vi kan bruke bedre metoder enn de vi har rutine for i dag.

 Hilsen Vilhelm Koefoed

Lenker:
http://www.visionrx.com/library/enc/enc_contrast.asp

 http://www.allaboutvision.com/eye-exam/contrast-sensitivity.htm

 http://www.vectorvision.com/html/educationContrastSensitivityBackground.html

 Referanse: Ginsberg AP. Contrast sensitivity determining the visual quality and function.

Comments are closed.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.