Når man rister på jobb

Når man rister på jobb

 Maskinførere i anleggsbransjen tilbringer mange timer pr. dag i førerhuset og kjører på til dels ujevnt underlag. Dette fører til vibrasjoner, og maskinføreren ristes! Gravemaskiner og dumpere er konstruert for å tåle kjøring på pukk og stein, blant annet gjennom god fjæring i førersetene. Likevel kan førerne merke vibrasjoner i maskinen. Det er belastende for ryggen å bli utsatt vibrasjoner på denne måten, og man kan få ryggplager av dette.Vi har en vibrasjonsforskrift i Norge – Forskrift om vern mot mekaniske vibrasjoner” – som setter grenser (normer) for hvor sterk vibrasjon man kan utsettes for og hvor lenge man kan utsettes for denne. Dette er noe som kan forebygges, blant annet ved å ha gode seter. Forskningsgruppe for Arbeids- og miljømedisin ved fra Universitetet i Bergen gjennomførte 46 vibrasjonsmålinger i ulike kjøretøyi 2008, og 36 av disse overskred normene. Hva gjøres med dette? Følges retningslinjene på din jobb? Er dette et problem som tas på alvor?

Moen BE., Bondevik K., Haukenes I. Målinger av helkroppsvibrasjon blant maskinkjørere. 2008. Rapporten finnes på nettet, her:

http://helse.uni.no/Projects.aspx?site=10&description=0&project=2477

Arbeidstilsynets side ” Vern mot mekaniske vibrasjoner” kan anbefales:

http://www.arbeidstilsynet.no/forskrift.html?tid=78021

Universitetet i Umeå har arbeidet med tematikken, se:

http://www.vibration.db.umu.se/

Ha en god dag!

Hilsen Kristin Bondevik og Bente E. Moen

2 kommentarer tilNår man rister på jobb

  • Bente

    Mer kunnskap ut i verden! Ja, det må vi ha som mål!

  • Kristian Gould

    Det må gjøres mer for å få kunnskap om hvor stort problemet er i Norge, vi har altfor få studier som denne. Jeg tror ikke skadelig vibrasjon angår så fryktelig mange, men for de det angår kan det jo ha store konsekvenser. Det gjelder også de som er utsatt for hånd-arm vibrasjon.

    Det er ennå mye kunnskap som mangler hos myndigheter og arbeidsgivere, så jeg tror det er mer snakk om å ikke vite enn å ikke bry seg. Dette kan dere gjøre noe med!

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.