Håndeksem kan forebygges!! Pass på huden din!!

  

Det finnes flere yrker der man ofte må vaske seg på hendene eller der man har hendene mye i vann, som for eksempel frisørbransjen, næringsmiddelbransjen og helsevesenet. Når hendene er mye i vann blir huden oppbløtt og dette kan igjen føre til skade på huden. Det vises først som rød hud på fingrene og i hendene, kanskje med litt kløe og flassing (se bildet over). Dernest kan det utvikles sprekker i huden og små blemmer som sprekker og klør. Dette kan forverres og utvikle seg til å bli et eksem, som kalles irritativt håndeksem eller kontakteksem. Hos enkelte kan eksemet bli så plagsomt at de må slutte i jobben. Håndeksem kan forebygges ved hjelp av tre hovedprinsipper:

1. Håndhygiene

2. Håndkremer

3. Hansker

 1. Håndhygiene: Prøve å redusere kontakten mellom hud og vann. Tørke hendene godt når de har vært i vann. Tørke godt mellom fingrene. Ikke bruke ringer på jobb, vann kan legge seg under disse og skade huden. 

2. Håndkremer:Hyppig håndvask og bruk av håndkrem hører sammen, fordi en ru og uttørret hud som følge av vått arbeid kan utvikle seg til en hudplage. Det er viktig å innarbeide gode ”smørevaner” og bruke håndkrem både før, under og etter arbeidsdagen. I listen over ingredienser på håndkremtuben står stoffene det er mest av, først. Generelt bør håndkremer inneholde mye hvit vaselin (petrolatum) og lite vann. Videre har håndkremer med et høyt fettinnhold en beskyttende effekt mot vann og såpe.

 3. Hansker:Det finnes flere typer hansker i forskjellige prisklasser, for eksempel vinyl-hansker, polyetylen-hansker og nitril-hansker (de sees på bilde over). Unngå latekshansker fordi lateks lett gir allergi.  

Frisører er en yrkesgruppe som har hendene ofte i vann pga. hårvask av kundene, og i tillegg er de utsatt for kjemiske stoffer. Derfor har vi laget et hefte for frisørlærere og frisørelever som dere kan finne på lenken under. Rådene du kan lese her gjelder imidlertid for mange andre som arbeider mye med hendene i vann eller utsetter huden for kjemiske stoffer.

 http://www.naaf.no/no/Fakta/Allergi/Frisoryrket-og-allergiforebygging/

 Se også:

http://www.naaf.no/no/Fakta/Eksem/

http://huddoktor.no/patient/Forebygging/1367.html

http://www.arbeidstilsynet.no/arbeidervernartikkel.html?tid=89729

Hilsen Kristin Bondevik

1 kommentar tilHåndeksem kan forebygges!! Pass på huden din!!

  • Gudleik Alvik

    Håndeksem og flere andre hudsykdommer har en beskyttende virkning av horncellene på hudoverflaten med en riktig smøring av passende mengde hudtalg. Det er viktig at balansen mellom talgproduksjonen og fjerning av talg ikke forrykkes mot for rask fjerning av talgen.
    Ved vasking for å fjerne bakterier og virus er det viktig å bruke litt såpe. Ved vannløselig forurensing er rent, lunkent vann det eneste nødvendige. Da vil såpa bare være en unødvendig talgfjerner.
    Talgen blir flytende over 37-40 grader. Flytende talg er langt lettere å fjerne enn talg i fast form. Et godt råd er at huden ikke skal vaskes slik at huden blir varmet opp av vannet. Konklusjonen er bruk lunkent (ikke varmt) vann, og bruk såpe og sprit sjelden, så går det bedre med huden.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.