Skiftarbeid på Svalbard

I 2005 undersøkte vi ansatte i et entrepenørfirma som hadde i oppdrag å lage en tunnel ved Sveagruven på Svalbard. De ønsket en arbeidstidsordning der arbeidsdagen organiseres som morgenskift 0600-1600 og et ettermiddags/nattskift 1600-0200, med varighet 3 uker i strekk, fulgt av 3 uker fri på fastlandet. Tidligere ordning var av typen 12 dager arbeid og 9 dager fri. Ca. 40 arbeidstakere var involvert i arbeidet. Direktoratet for Arbeidstilsynet ønsket en evaluering av denne arbeidstidsordningen, av fagfolk ved Universitet i Bergen, da det her var ekspertise på arbeidsmiljø og stress. Prosjektet ble utført ved å gjøre arbeidsplassvurderinger, støy- og støvmålinger, samt repeterte spørreskjemaundersøkelser og undersøkelser av søvn (ved bruk av aktigraf som registrerer søvn, samt søvndagbok) og stresshormonet cortisol. Skadestatistikk ble vurdert. Det var ingen tegn til at helsen til deltagerne ble forringet et år etter slikt skiftarbeid. Søvnen var like god som før, og deltagerne rapporterte ikke mer plager. Dette var gjerne uventet, at vi ikke fant noen uheldig effekt av denne arbeidstidsordningen. Vi tror det kan ha flere grunner, for eksempel at

a)      deltagerne hadde selv ønsket denne ordningen

b)      deltagerne var svært friske og sterke i utgangspunktet – det må man være hvis man skal arbeide i Svea

c)      deltagerne var adskilt fra familie og annet sosialt liv, og kunne konsentrere seg om jobb, søvn og mat – ingenting annet forstyrret.

 Men hva tror du?

Artikler fra dette prosjektet:

Still Healthy after Extended Work Hours? Ten Hours Shift, Twenty-one Days Working Period for Tunnel Workers.

Waage S, Odeen M, Bjorvatn B, Eriksen HR, Ursin H, Hollund BE, Moen BE.

Ind Health. 2010 Jul 1. [Epub ahead of print]

Subjective and objective sleep and sleepiness among tunnel workers in an extreme and isolated environment: 10-h shifts, 21-day working period, at 78 degrees north.

Forberg K, Waage S, Moen B, Bjorvatn B.

Sleep Med. 2010 Feb;11(2):185-90. Epub 2010 Jan 25.

Comments are closed.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.