Hvilke kjemikalier utgjør en helserisiko for arbeidstakere i oljebransjen ?

De siste årene har diskusjonen gått høyt om arbeidstakere i petroleumsindustrien i Nordsjøen er blitt syke av kjemiske stoffer på jobben sin. For å få et best mulig grunnlag for å vurdere om dette er tilfelle, er det nødvendig å skaffe fram kunnskap om hvilke stoffer og hvor mye av disse stoffene arbeidstakerne har blitt eksponert for. Dette er viktig i forhold til store undersøkelser, slik som Kreftregisterets oppfølging av 28000 offshorearbeidstakere med hensyn til kreft. Det er også viktig i forbindelse med utredning av pasienter fra oljeindustrien, for å kunne vurdere om det er en sammenheng mellom arbeid i offshore industrien og arbeidsrelatert sykdom.

Arbeids- og miljømedisin, UiB har bidratt til dette arbeidet ved å samle inn målerapporter om kjemisk eksponering fra oljebransjen. I rapporten ”Eksponering for kreftfremkallende faktorer”, har vi oppsummert det vi har funnet av eksponeringsdata for ulike kjemikalier og fordelt dette på yrkesgrupper og tidsperioder. Vi er nå i ferd med å avslutte en ny runde med innsamling av målerapporter fra denne bransjen, og finner at det er mest måledata om eksponering for benzen på produksjonsinstallasjoner og oljetåke og oljedamp på borerigger. Det er mer sparsomt med måledata for andre kjemikalier. Hvilke stoffer/kjemikalier bør man forsøke å kartlegge og dokumentere eksponering av i fremtiden ?

 Hilsen Magne Bråtveit

Se gjerne:

–         Bråtveit M, Moen BE (2007) Kjemisk eksponering i petroleumsvirksomheten, relatert til produksjonsstrømmer, produsert vann og boreslam. Vedlegg 5 i Petroleumstilsynets rapport: Kjemisk arbeidsmiljø i petroleumsvirksomheten offshore. http://www.ptil.no/nyheter/ny-rapport-kjemisk-arbeidsmiljoe-i-petroleumsvirksomheten-offshore-article3312-24.html

–          Moen, B.E., Steinsvåg, K., Bråtveit, M. (2004) Hva vet vi om kjemisk helsefare offshore? Tidsskrift for norskr lægeforening. 124:2627-2629 What do we know about chemical hazards in offshore work?]

 –         Steinsvåg, K., Bråtveit, M. & Moen, B.E. (2005) Eksponering for kreftfremkallende faktorer i norsk offshore petroleumsvirksomhet 1979-2005. Rapport fra Seksjon for arbeidsmedisin, Universitetet i Bergen og UNIFOB. ISBN 82-91232-52-0  ISSN 0806-9662.

Flere offshorerelaterte prosjekter som vi har arbeidet med finner du her:

http://www.uib.no/fg/arbmiljo/artikler/2009/01/helse-i-petroleumssektoren

Foto av installasjon i Nordsjøen: Jorunn Kirkeleit.

Comments are closed.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.