Hvilken arbeidsmiljøstandard skal norske bedrifter ha i utlandet ?

 

”Næringslivets samfunnsansvar i en global økonomi” er navnet på en stortingsmelding fra 2008/2009.  Denne baserer seg blant annet på FNs ”Global Compact”-prinsipper. som oppfordrer bedrifter til å leve ut et sett kjerneverdier knyttet til områdene menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon. Dette betyr at norske bedrifter som etablerer seg i lavinntektsland må vise ansvarlighet, også når det gjelder arbeidsmiljøforhold blant sine ansatte. For å oppfylle intensjonene om en tilfredstillende arbeidsmiljøstandard globalt bør kompetansen på dette området være tilstede, ikke bare i norske moderselskaper, men også i bedriftens forgreninger i lavinntektsland.

Arbeids- og miljømedisin, UiB har de siste 10-12 årene bidratt til å bygge opp kompetansen innen kjemisk arbeidsmiljø i flere utviklingsland. I Tanzania har vi deltatt i prosjekter i gruver, i sementindustrien og innen kaffeproduksjon og jordbruk. Slik fokus på  arbeidsmiljøforholdene i ulike industrier er viktig for å dokumentere behovet for forbedrende tiltak der det er nødvendig. Foreløpig har vi ikke samarbeidet med norske bedrifter som er etablert i disse landene. Er dette en vei å gå for å kunne bidra til å fremme intensjonene i det globale samfunnsansvaret ?  

Hilsen Magne Bråtveit

Lenker:

St.meld. nr. 10 (2008-2009)  Næringslivets samfunnsansvar i en global økonom http://www.regjeringen.no/nb/dep/ud/dok/regpubl/stmeld/2008-2009/stmeld-nr-10-2008-2009-/6.html?id=543024

FN – Global Compact. http://www.unglobalcompact.org/

 Arbeids- og miljømedisin, Universitetet i Bergen: Luftveisplager hos arbeidere i støvete industri. https://www.uib.no/fg/arbmiljo/artikler/2010/09/luftveisplager-hos-arbeidere-i-stovete-industri

Comments are closed.

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.