Kjønnsforskjeller i arbeidslivet

Arbeids- og miljømedisin ved Universitetet i Bergen har for tiden besøk av en forsker fra Spania som studerer forskjeller i arbeidsmiljø blant menn og kvinner – i 31 europeiske land, deriblant Norge. Veldig spennende, synes vi. Han skriver følgende til bloggen:

Stadig flere kvinner kommer i arbeid. Dette er en utvikling som har vært svært tydelig de siste 50 år i vårt land. Det er litt mer ukjent at forskjellen mellom antall menn og kvinner i arbeidslivet vokser i andre deler av verden, slik at utviklingen i mange land er den omvendte av vår; færre kvinner i jobb. I mange land er det slik at selv om kvinner er i jobb, så fritar det dem ikke fra å ha hovedansvar for hus og hjem. En annen ting vi ser, er at kvinner og menn søker til  forskjellige yrker, noe som også er typisk for Norge. Kvinner velger omsorgsyrker (helsevesen, skole, barnehager) og serviceyrker, mens menn velger bygg- og anlegg og industrielle arbeidsplasser. Dette gjør at kvinner er mer utsatt for å miste jobben dersom det blir arbeidsledighet. Kvinner har også i høyere grad deltidsarbeid enn menn. Videre er det slik at dersom kvinner og menn har samme jobb, så utfører de ofte forskjellige oppgaver – og dette kan gi forskjellige eksponeringer og forskjellige påvirkninger på helsa. Noen ganger har menn mer eksponering for en uheldig faktor, andre ganger kvinner. Det er viktig å studere dette nærmere, og forsøke å arbeide for et like godt arbeidsmiljø for alle, uavhengig av kjønn.

Norge ansees som et av det mest ”likestilte” land i verden når det gjelder kjønnsforskjeller. Likevel har vi mange utfordringer. Likestillingen er kommet langt mange steder, men ikke overalt. Hvordan er det med likestilling mellom kjønnene på din arbeidsplass?

 Hilsen Javier Campos

 Links:

 Norway

http://www.gender.no/

http://www.ssb.no/ola_kari_en/

World

Bureau for Gender Equality of the Intenational Labour Organization http://www.ilo.org/gender/lang–en/index.htm

World Health Organization http://www.who.int/gender/en/

Europe

World Health Organizarion in Europe

http://www.euro.who.int/en/what-we-do/health-topics/health-determinants/gender

European Institute for Gender Equality

http://www.eige.europa.eu/

Articles:

Artazcoz L, Borrell C, Cortes I et al. Occupational epidemiology and work related inequalities in health: a gender perspective for two complementary approaches to work and health research. J Epidem Comm Health 2007;61:39-45.

Messing K, Mager Stellman J. Sex, gender and women’s occupational health: the importance of considering mechanism. Environ Res 2006;101:149-62.

Harenstam A. Exploring gender, work and living conditions and health – suggestions for contextual and comprehensive approaches. Scand J Work Environ Health 2009;35:127-33.

2 kommentarer tilKjønnsforskjeller i arbeidslivet

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.